Predstavlajmo vam: Džo Berni (Kanada)

Hokejaški klub Crvena zvezda, na čelu sa predsednikom Goranom Đakovićem, napravila je jedan mali iskorak ove sezone i ostvarila saradnju sa gospodinom Džo Bernijem (Joe Byrne) iz Kanade. U cilju da saznamo i prenesemo zvezdaškoj javnosti o kakvoj saradnji se radi, kontaktirali smo gospodina Bernija i zamolili ga da nam malo više kaže o sebi i saradnji sa Crvenom zvezdom. Iako je u opisu svoje saradnja sa Crvenom zvezdom bio možda malo štur, ono što se vidi iz prve jeste da g. Berni sigurno uticati na dovođenje nekih igrača iz Kanade kao što su to trenutno nove akvizicije našeg kluba, Japanac Erai i Rus Čegrintsev.

Image may contain: one or more people
Foto: Džo Berni (Joe Byrne)

Pre nego se dotaknemo vaše saradnje i toga kako ste došli u kontakt sa Crvenom zvezdom, recite nam malo više o sebi, kako bi naši navijači mogli da saznaju nešto o vama.

Rođen sam u Njindsoru, ON, u Kanadi,  1979. godine. Odrastao sam igrajući hokej malom gradu nadomak Njindsora, pre nego što sam se pridružio Little Caesars AAA programu, sa kojima sam osvojio dva Državna prvenstva Sjedinjenih država. Nakon tog perioda, proveo sam dve sezone u Plymouth NJhalers (OHL), pre nego sam započeo profesionalnu karijeru i zaigrao par sezona u Jacksonvilleu, na Floridi, za njihov SEHL tim (oni su postali SPHL), kao i  delimično za ECHL, takođe u Jacksonvilleu. U trenerske vode sam ušao nakon što sam prestao da igram hokej i to tako što sam volontirao za lokalni bodžing klub u Njindsoru. Osetio sam da bi to bila dobra promena, ali i odmor od hokeja. Zašto bodž? Bodž sam takođe trenirao od svoje 12. godine, u svetski poznatoj bodžing teretani, Kronk, u Detroitu. Tu sam držao rekord nepobeđenog amatera. Kao trener u hokeju sam počeo iznova da radim, pre nekih 10 godina, a u okviru jednog od američkih najprestižnijih U16 AAA programa, pod nazivom Victory Honda. Tu sam imao dovoljno sreće da moji timovi završe rankirani u top 5 timova Sjedinjenih država u skoro svim sezonama. Kasnije sam napravio korak ka treniranju Junior A hokejaša u Kanadi, gde sam napredovao i tražio nove izazove, poput posedovanja tima, što me je na kraju i dovelo do Beograda.

Odakle se pojavio interes za kontaktom sa Crvenom zvezdom?

U toku treniranja u Njindsoru protekle sezone, Nenad Raković se pridružio našem timu i otovrio mi oči po pitanju mogućnosti da eventualno budem trener u Evropi. Doduše, nisam baš mislio da će se to desiti tako brzo, no nakon procene ovakve prilike, smatram da je ipak dobra odluka za sve koji su deo ove priče.

Koliko ste, pre ove saradnje, poznavali srpski hokej i i naš klub?

Ponoviću, preko Nenada sam i proširio svoja saznanja o razvoju hokeja u Srbiji, a tako sam i upoznao istoriju Crvene zvezde. Sobzirom da je Njindsor među najvećim mestima gde ima srpkse populacije, poznavao sam i imao prilike da igram hokej sa nekolicinom Kanađana srpskog porekla, no svejedno nisam do sada dublje ulazio u tematiku. Moram priznati, to ću pripisati sebi u sramotu, jer se ovde zaista igra dobar hokej. Misllim čak i da bi kod kuće bili šokirani da znaju koliko se dobar hokej ovde igra!

Da li nam malo detaljnije možete reći kakvu vrstu saradnje ćete imati sa Crvenom zvezdom?

U Beograd sam došao, prvenstveno da radim sa prvim timom. Iako će to definitivno oduzeti veliki deo mog vremena ovde, mislim da je veoma važno obatiti pažnju na budućnost kluba. Sve uspešne organizacije obraćaju dosta pažnje na razvoj i rast svojih igrača koji prolaze kroz sistem. Zato, rado ću preuzeti malu ulogu i u tome.

Da li se radi o dugoročnoj ili kratkoročnoj saradnji?

Uslovi i delovi ugovora koji imam sa Crvenom zvezdom su poverljivi.

Šta mislite da srpski hokej i Crvena zvezda treba da promene kako bi napravili neki iskorak, pored hala koje su potrebne?

Mada su neke ove arene gotovo nadomak ruke, ipak sam veliki fan starih građevina. Svaka od njih ima neki svoj duh,jedinstvena je po nečemu, ima svoju istoriju da ispriča. Nove zgrade, tu priču nemaju. Zato, po mom mišljenju, ovo nije neki problem koji bi imao uticaja na budućnost hokeja ovde. Iskreno, smatram da nisam zašao dovoljno duboko u poblematiku kako bih imo neki konkretan odgovor. Dokle god stavimo igru u prvi plan, dokle god ona bude deci na raspolaganju i njima bude zabavno, imaćemo najbolji način napretka i rasta u ovom sportu, pa bili mi u Kanadi, Rusiji ili Srbiji.

Hvala za odvojeno vreme i nadamo se da ćete imati plodonosnu i uspešnu saradnju sa našim klubom

Hvala vama!

Share this...
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *